Onze koeien

Sinds het bedrijf veranderd is, zijn er ook andere koeien op het bedrijf gekomen. Er loopt nu vee van het ras Maine Anjou in de wei, dat we helemaal uit Frankrijk hebben gehaald. Waarom nu juist deze koeien en helemaal uit Frankrijk?

In de zoektocht naar een geschikt vleesveeras, hadden we een aantal eisen:

  • Het vee moet rustig zijn, aangezien er veel mensen op het bedrijf komen
  • De koeien moeten natuurlijk afkalven, in de vleesveesector is het heel gangbaar, met name bij de zogenoemde ‘dikbillen’ dat kalfjes geboren worden via een keizersnede. Dat past niet in onze visie van een natuurlijke vorm van landbouw
  • Het moet een robuust ras zijn dat tegen een stootje kan, en het moet niet te veeleisend zijn en geen speciaal voer nodig hebben (liefst alleen kruidenrijk gras)
  • De kwaliteit van het vlees moet uiteraard heel goed zijn!

Maine Anjou

Dat hebben we uiteindelijk allemaal gevonden in het Franse ras Maine Anjou (daar heet het vaak Rouge des Prés). Een roodbont ras waarvan het vlees in Frankrijk (als enige vleesras!) het predicaat AOP heeft vanwege zijn smaak en kwaliteit. En die Fransen die weten wat kwaliteit is!

Inmiddels hebben we ongeveer 15 koeien, een stier en tussen de 10 en 15 kalfjes op het bedrijf rondlopen. Zij staan in de winter in de potstal in het stro en zodra het weer het toelaat lopen ze buiten in de kruidenrijke graslanden rondom ons bedrijf. De kalfjes blijven na de geboorte tussen de zes en acht maanden bij de koe lopen en drinken de melk. Onze koeien worden dus niet door ons gemolken. Na anderhalf tot twee jaar zijn de ossen slachtrijp.

Benieuwd naar onze koeien?

Kom ze gerust eens aaien!